er op uit

La Salvetat sur Agout     is gelegen in het hart van het Parc Regional du Haut Languedoc, ligt op 700 meter hoogte en op circa één uur rijden van de Middellandse Zee. Door de hoogte heerst er een gematigd “mediterraan klimaat”. Een gevarieerd gebied met enerzijds het laagland, groei- en bloeiplaats van beroemde wijnen (bijvoorbeeld de wijnen uit St. Chinian), en anderzijds de bergen van de Somail, l’ Espinouse en de Montagne Noire.

La Salvetat ontleent haar naam aan “Sauveterre” en is ontstaan in plm 940 als schuilplaats op de bedevaartsroute naar St. Jacques de Compostella. Vele historische overblijfselen herinneren aan een lang verleden.Gelegen aan het 14 km. lange stuwmeer: Lac de la Raviëge, temidden van rivieren en bossen, is La Salvetat een uitstekend vakantie-oord. Het stadje verwierf niet voor niets de kwalificaties “Station Verte des Vacances” en “Un des plus beaux Villages de France”

In de omgeving van La Salvetat bevinden zich talloze mogelijkheden tot ontspanning. Op het meer kunt U vele soorten van watersport beoefenen, zoals zwemmen, surfen, zeilen en waterskiën. Bij La Salvetat bevindt zich aan het meer een watersportcentrum met een restaurant (La Plage). Maar er is ook een golfbaan, tennisbaan etc. Dankzij de uitgestrekte bossen is het een ideaal gebied voor het maken van fietstochten (80 km gemarkeerde routes), paardrijden en natuurlijk wandelen; rondom La Salvetat bevinden zich in totaal plm. 125 km. kleinere en grotere gemarkeerde wandelroutes. Een goede beschrijving van deze wandelroutes is verkrijgbaar bij het “Syndicat d’Initiative”, de plaatselijke VVV.

Elke donderdag is er markt waar U vele ambachtelijk vervaardigde regionale producten aantreft, zoals de beroemde vleeswaren. Sinds 1992 brengt “Evian” koolzuurhoudend bronwater op de markt onder de naam “La Salvetat”. Deze waterfabriek is te bezichtigen

Ook in de wat wijdere omgeving zijn er vele mogelijkheden tot het maken van uitstapjes, zoals:

  • een bezoek aan de prachtig gerestaureerde middeleeuwse stad Carcassonne
  • een (eventueel meerdaagse) kanotocht over de rivier de Orb
  • een bezoek aan de gezellige  binnenstad van Castres
  • een bezichtiging van de grotten bij het stadje St. Pons met zijn dertiende eeuwse kathedraal
  • een bezoek aan het mooie historische plaatsje Minerve, bekend uit de tijd van de Katharen
  • een bezoek aan het museum van de schilder Toulouse-Lautrec in Albi
  • bezoek aan de (op wat grotere afstand gelegen) steden als Beziers of Toulouse
  • een tocht door de Gorge du Tarn en/of een bezoek aan Roquefort (van de beroemde schimmelkaas)

Op het VVV-kantoor (Syndicate d’ Initiative) in La  Salvetat kunt U hierover, maar ook over nog vele andere mogelijkheden, nadere inlichtingen verkrijgen.